vineri, 13 septembrie 2013

Top 7 parcuri din Brasov

Fie ca esti turist prin Brasov sau nascut si crescut in orasul de la poalele Tampei, trebuie sa recunosti ca Brasovul are cate ceva de oferit: atat in materie de centru istoric, dar si cate putin divertisment si relaxare.

O parte importanta pentru un oras modern o reprezinta atat numarul si dimensiunea parcurilor publice, dar si ce iti ofera aceste parcuri: liniste, un coltisor din natura, divertisment sau posibilitatea unor activitati sportive. Fie ca esti adolescent sau pensionar, tanara mamica cu bebe la plimbare sau corporatist in cautarea unei doze de relaxare... iata un top al marilor parcuri din Brasov.

La o cana de vin fiert langa lacul inghetat - Parcul Noua

 Desi am vrut sa fie un top, va voi lasa pe voi sa decideti care este cel mai tare parc din Brasov (articole cu descrierea si fotografii din fiecare parc se deschid in fereastra noua, click pe nume):

Priveliste catre Drumul Poienii din parcul Schaeffler Livada Postei

- Parcul Noua (din cartierul Noua)
- Parcul Schaeffler Livada Postei (din centrul vechi al Brasovului)
- Parcul Trandafirilor (din cartierul Valea Cetatii)
- Parcul Sportiv Tractorul (din cartierul Tractorul, in spatele Garii CFR Brasov)
- Parcul Nicolae Titulescu (parcul central)
- Parcul Magnolia (din centrul civic al orasului)
- Parcul Tiberiu Brediceanu (sub Tampa)




O plimbare relaxanta printre copaci si apa, pe alei cu umbra... o tura de alergare si aerul curat de munte... cu rolele sau mingea... sau , pur si simplu sa stai pe o banca in parc... posibilitatile sunt nenumarate. Parcurile din Brasov iti ofera multe posibilitati de relaxare, sport sau hobby.

Lacul din Parcul Noua, la apus
Daca iti doresti liniste si aer curat, incearca o plimbare dimineata devreme prin Parcul Noua sau parcul de sub Tampa (Tiberiu Brediceanu). Parcul Noua se "transforma" intr-un adevarat furnicar cand e vreme buna. Brasovenii dau navala la gratare, in timp ce turistii prefera plimbarea cu barca pe lac sau adrenalina la maxim in Parcul Aventura de la marginea padurii (langa Restaurantul Pescarus).


O zi plina cu nunti in Parcul central Nicolae Titulescu / in imediata apropiere a Casei Casatoriilor din Brasov

O oaza de umbra pe canicula. Vara pe canicula sunt recomandate parcurile Tractorul, Nicolae Titulescu (parcul central) sau Tiberiu Brediceanu de sub Tampa datorita copacilor ce impanzesc aleile. Daca nu ti-e "peste mana" sa abandonezi aleile asfaltate si sa o iei la picior prin padure... iti recomand parcul din Noua sau cel de sub Tampa. In padurile din Noua vei gasi si drumuri forestiere moderne, la nivel de "autostrada".

Fantana arteziana in Parcul Trandafirilor
din cartierul Valea Cetatii (Racadau)
Apa! Apa! Apa! Din pacate sau din fericire, balaceala este interzisa in parcurile publice. Parcuri precum Schaeffler din Livada Postei sau Magnolia din centru civic nu au nici macar o picatura de apa. Pe aleea de sub Tampa din Parcul Tiberiu Brediceanu se gaseste un izvor la mare cautare, chiar daca apa poate nu e tocmai potabila sau ar fi apa chioara de la robinet (desi sub Tampa nu am vazut niciodata apa asa de murdara ca la robinet!).

Insa in parcul central Nicolae Titulescu este un bazin-fantana arteziana - o adevarata placere vizuala! Parcul Trandafirilor din Racadau (Valea Cetatii) are fantana arteziana, de asemenea si parcul sportiv din Tractorul. In Parcul Tractorul balaceala este la ordinea zilei pe timp de canicula, in fantana arteziana. Parcul "de nota 10" din acest punct de vedere este cu siguranta Parcul Noua, unde pe langa Timisul care delimiteaza zona parcului de case, mai este si lacul... minunatul lac Noua. E de luat in considerare si ca in apropierea Parcului Noua se afla strandul Aqua  Park.

Bucura-te de liniste... Probabil cel mai 'silentios' este parcul Tiberiu Brediceanu de sub Tampa. Situat de-a lungul aleii de sub Tampa, ocazional mai trec masini si autocare cu turisti catre parcarea special amenajata. Insa in urma unui proiect turistic s-au montat boxe pe turnurile din vechiul zid al cetatii si toata ziua este prezentata istoria cetatii (cam enervant).

Pensionari jucand sah si table / copii la aparatele de fitness din Parcul Sportiv Tractorul
O alta oaza de liniste o reprezinta (uneori, Zoo este totusi destul de aproape) Parcul Noua... fiind la marginea padurii, delimitat de case si o parcare pentru vizitatori. In rest este o vanzoleala maxima, dar fara specimene cu boxele date la maxim. In rest, parcurile din Brasov sunt situate in zone extrem de aglomerate sau circulate. Parcul Schaeffler Livada Postei este situat intr-o zona de case, insa intens circulata fiind inconjurat de drumul care urca in Poiana Brasov. Parcul Trandafirilor este intre blocuri si cu o strada intens circulata inclusiv de autobuze. Parcul Tractorul este langa calea ferata, in spatele garii... deci multa galagie si miros de la trenuri. Parcul central Nicolae Titulescu sau parcul Magnolia din centru civic sunt inconjurate de artere principale, inclusiv cu mijloacele de transport in comun si de case/hoteluri sau cladiri de birouri.

Loc de joaca pentru copii in Parcul Tiberiu Brediceanu de sub Tampa
Locuri de joaca pentru copii. Pe vremuri mai exista cate un leagan la coltul blocului... acum exista un parculet-loc de joaca la aproape fiecare colt. Brasovenii o duc bine din acest punct de vedere. Parcurile din Brasov au locuri special amenjate pentru copii... cu leagane, tobogane, invartitori sau balansoare. Insa nu sunt 2 parcuri la fel din acest punct de vedere. Unele au 'oferte' sezoniere cu acele tobogane-castel gonflabil (parcul Noua, parcul Tractorul, parcul Trandafirilor, parcul central sau parcul Magnolia).

Iata o scurta descriere cu ce ofera parcurile din Brasov, cred ca mi-au scapat multe:

- Parcul Noua: Doua locuri de joaca pentru copii, Parcul Aventura, biciclete, role, kart, barcute, hidrobiciclete, trenulet, tobogan gonflabil, aparate fitness. Mese de ping pong si porti pentru mini-fotbal la locul pentru gratare. Parcul Aventura, Aqua Parc si Zoo Brasov sunt in apropiere.
- Parcul Schaeffler Livada Postei:  Locuri de joaca amenajate, leagane. Este periculos pentru biciclete, role - de altfel sunt si interzise.
- Parcul Trandafirilor: Locuri de joaca pentru copii, karturi, tobogan gonflabil, teren fotbal sau patinoar in aer liber. Locuri pentru inraitii de sah si table.
- Parcul Sportiv Tractorul:  Doua locuri de joaca pentru copii, tobogan gonflabil, aparate fitness, teren fotbal, pista alergare si role, terenuri de tenis, zona amenajata pentru skateboard, role, biciclete; patinoarul olimpic. Foisor pentru pasionatii de table, sah sau jocuri de carti.
- Parcul Nicolae Titulescu: Un loc de joaca pentru copii, tobogan gonflabil, aparate fitness, interzis cu role si biciclete. Foisor si locuri special amenajate pentru pasionatii de table, sah sau jocuri de carti.
- Parcul Magnolia: Loc de joaca pentru copii, aparatura fitness, spatiu special amenjat pentru role, biciclete si skateboarduri; aleile parcului nu sunt ok pentru role.
- Parcul Tiberiu Brediceanu: Loc de joaca pentru copii (..copii mari, scarile de la tobogane sunt penibil gandite si periculoase), 2 terenuri de baschet, unul poate fi de volei... piscina, popice, tenis, aparate de fitness (rudimentare in comparatie cu celelalte parcuri), alee buna pentru bicilete si role. Accesul cu caini este permis.


Toate articolele despre parcurile din Brasov le gasesti aici!

Parcul Schaeffler din Livada Postei

Parcul Magnolia din centrul civic

Parcul Sportiv Tractorul din spatele Garii CFR Brasov

Parcul central Nicolae Titulescu

Vedere din elicopter de-a lungul Parcului Tiberiu Bredisteanu pe aleea de sub Tampa


Parcul Noua

Parcul Trandafirilor din cartierul Valea Cetatii

2 comentarii:

Comentariile nepotrivite ca limbaj vor fi considerate SPAM chiar daca ofera informatii interesante!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...