joi, 1 martie 2012

Si baietii primesc martisoare! Povestea Martisorului si traditii

Luna lui Martisor a debutat in forta. Comercianti de martisoare la fiecare colt, zambile, ghiocei si multa voie buna. Toata lumea stie ca astazi, 1 Martie, baietii ofera martisoare fetelor. Mai stiti cum era in scoala primara?... cum faceam coada, baietei si fetite, la catedra invatatoarei pentru a-i inmana acest vestitor al primaverii?

Ei bine sunt zone in Romania unde si baietii primesc martisoare. Spre exemplu in zona Fagarasului fetele sunt cele care dau martisoare baietilor insa numai in anii bisecti, cum ar fi 2012. In rest ele doar primesc. Iar in zona Moldovei (Botosani, Suceava) fetele sunt cele care ofera martisoare baietilor an de an, nu numai in anii bisecti.

Cat despre povestea martisorului, nu mi se pare prea vesela: "Ei bine...iata povestea martisorului... Odata soarele coborî într-un sat, la hora, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit si l-a rapit dintre oameni, inchizându-l într-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau.
Nimeni nu îndraznea sa-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotarât sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamânteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au început lupta. S-au înfruntat zile întregi pâna când zmeul a fost doborât. Slabit de puteri si ranit, tânarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind si bucurând lumea.

A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sângele cald din rani i s-a scurs în zapada. Pe când acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pâna si ultima picatura de sânge se scurse în zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul înseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii."

2 comentarii:

  1. De la prietenii de pe Facebook: "Noi dadeam in Republica Moldova martisoare la profesori (femei si barbati). Acum nu stiu daca se mai dau..."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot via FB: "dc eu sunt d ideea k pe 1 martie sa da martzisor la baiat si p 8,la fata :D"

      Ștergere

Comentariile nepotrivite ca limbaj vor fi considerate SPAM chiar daca ofera informatii interesante!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...