joi, 22 decembrie 2011

Brazi de Craciun, cadouri si veselie: Mos Craciun vine la Brasov


Cum e cu bradul de Craciun? L-ati cumparat sau ati fost in padure dupa el? L-ati impodobit sau oricum plecati in vacanta si nu va trebuie bradut?

Duminica trecuta ma aflam in trecere prin Piata Sfatului si stiind ca acolo se vand brazii Primariei am zis sa imi incerc norocul ca cica au preturi bune: intre 10 si 30 de lei. Era pustiu si nici urma de braduti. Abia marti sau miercuri am aflat ca inca nu erau pusi in vanzare si ca oricum sunt doar 150 de brazi pe zi, iar pensionarii stau la coada cu noaptea in cap pentru un bradut la promotie. Mai bine ca nu am prins eu un bradut ieftin din Piata Sfatului... in felul acesta o batranica draguta se bucura acum ca a impodobit bradul ieftin din padurile brasovene si sta langa soba crosetand cu o pisicuta care ii toarce in poala.



Intr-un final, duminica seara, m-am hotarat sa vad si oferta de brazi artificiali de prin supermarketuri. Incaltat si imbracat, cu cheile in mana si pregatit sa ies din casa, suna cineva la usa. O fi fost karma, Spiritul Craciunului sau orice altceva, dar cand am deschis usa era un brad extrem de frumos, des si la marimea exact cum cautam: nici prea mic si nici mare... perfect!

Un spiridus de-al lui Mos Craciun (un tiganus cu mai mult rosu in obraji decat negru si care s-a dovedit extrem de respectuos) ma intreba daca nu doresc un brad de Craciun. Avea doi si pareau la fel, dar eu aveam ochii atintiti pe cel pe care, parca, si vedeam numele meu scris cu beculete colorate care clipoceau.


[...] Cand eram pustan, prietenii de la bloc faceau bani buni pentru bomboane si mingi de fotbal mergand dupa brazi la padure. Pana s-au introdus controalele. Asa ca stiam de la ei cat de greu e sa aduci un brad de la padure si apoi sa apuci sa il vinzi pe un banut care sa merite. (Apropo de treaba asta. Acum ceva timp aveam printre vecini un director de pe la Ocolul Silvic. Mare necaz pe hotii de brazi care ii sunau la usa ca sa ii vanda brazi pentru ca de fiecare data ii confisca. Bineinteles ca ii dadea la cunostinte, doar nu va gandeati ca facea proces verbal de predare la Ocolul Silvic).
Acestea fiind spuse, cand pustiul mi-a zis ca bradul costa 20 de lei, nu am stat pe ganduri si nici nu am incercat sa negociez dupa cum imi sta in fire. Nici macar asa... de dragul unei confruntari in arta negociatului.

Este primul brad care chiar miroase a brad. Anul trecut am avut unul (oare era cumparat din piata sau tot de la primarie? nu mai stiu) care daca aveai un simt al mirosului extrem de fin, parca-parca mirosea a ceva asemanator cu bradul.

Prin piete brazii au preturi intre 50 si 200 de lei. Majoritatea sunt adusi de prin Germania, Norvegia si Danemarca. Cica sunt mai frumosi decat cei romanesti. Ieri a fost control in Piata Astra si s-au dat amenzi ca unii brazi nu aveau sigiliu sau ca vanzatorii nu aveau casa de marcat. Hai sa fim seriosi. Dar aia care vand fructe inghetate in piata au casa de marcat? Grija mare ca cica si daca esti client si iti cumperi un brad fara sigiliu din piata sau de oriunde altundeva, ti-l confisca in drum spre casa. Oameni rai la care nu vine Mos Craciun, nu-i asa?

Craciun Fericit si Mosu' sa nu va uite!

5 comentarii:

  1. eu am luat brad dublu argintiu cu 150 de lei (reducere de la 200) din piata de la Dacia de 1.90m. cred ca e pret bun :)

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu as da 1 milion juma' pe un brad... Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. deci al tau e cu sigiliu sau l-ai luat ca ti-a venit acasa...

    Sorin

    RăspundețiȘtergere

Comentariile nepotrivite ca limbaj vor fi considerate SPAM chiar daca ofera informatii interesante!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...