marți, 20 noiembrie 2012

Discriminarea se invata

Eram zilele trecute intr-un parc. Soarele inca incalzea copiii care se jucau fugarind porumbeii. Unul mi-a atras atentia fiindca era in stare sa prinda dragutele zburatoare... era rapid si vesel, doar hainele prea mari si murdare il dadeau de gol ca e tigan.

Copiii il aplaudau si-l incurajau sa mai prinda porumbei. Un alt pusti cam de aceeasi varsta de gradinita, grasut si tare incantat de abilitatile tiganusului, a venit si l-a luat de mana: 'imi prinzi si mie unul, prietene?'. Si nu a fost o ironie matura, ci o sinceritate cum numai la copiii mici mai intalnesti. S-a chinuit un pic tiganusul sa prinda un porumbel ca sa-i fie pe plac noului sau PRIETEN micut si grasut care nu era tigan.

Grasutul l-a luat din nou de brat. Mi-am zis ca pustiul, garantat, este cu taticul in parc. O mamica l-ar fi apostrofat demult si l-ar fi tras de maneca ca nu are voie sa se joace cu un tigan murdar. Tatal statea pe o banca in apropiere, la o cafea si cu  tigara in gura. Nu il deranja ca pustiul lui tocmai se imprietenea cu un tigan.

Atentia mi-a fost mutata rapid catre cei doi prieteni. "Tu ai mama si tata?" il intreba grasutul... Tiganusul, deloc contrariat de aceasta intrebare surprinzatoare ii raspunse calm, fara sa schiteze vreun gest de orice fel, ca sunt in piata, vand la taraba. Grasutul parca nici nu mai asteptase raspunsul si l-a luat din nou de mana sa alerge impreuna dupa porumbei. N-au mai prins niciun porumbel si obositi, s-au asezat amandoi pe banca: taticul care fumega tigara, grasutul extrem de obosit dupa cursa de urmarire a porumbeilor si tiganusul care parca nu stia ce sa faca, el nefiind obosit.


Deodata, fumatorul parca scotea flacari pe nas ca tiganusul a indraznit sa se aseze pe aceeasi banca cu el. Fara sa se ridice, l-a certat scurt si i-a zis sa plece pe alta banca. Tiganusul s-a ridicat incet si (in pasi lenti) se indrepta din nou catre porumbei. La un moment dat, grasutul parca mai odihnit ca niciodata s-a ridicat, a alergat dupa tiganus si i-a tras un sut in fund si a inceput sa-l impinga si sa tipe la el ca sa-i prinda un porumbel.

Pai ce se intampla, Prietene? De unde aceasta schimbare brusca de comportament si atipica pentru un pusti grasut de gradinita?

Taticul fuma in continuare pasiv, probabil multumit de lectia pe care i-a oferit-o... pana la urma, chiar pustiului sau. Nimeni nu se naste asa, discriminarea se invata la un moment dat, iar cei mai slabi o adopta ca o metoda de protectie fata de ceea ce nu inteleg.

5 comentarii:

  1. Trist, dar si eu urasc tziganii, toate amintirile mele din copilarie legate de tigani sunt foarte neplacute...
    Si inca mai continua si in zilele noastre.
    Doamne fereste sa se intoarca inapoi toti tigani plecati pe dincolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie mi-e teama si de cum sunt invatati copiii sa ii trateze. violenta nu poate sa duca vreodata la ceva bun.

      Ștergere
  2. Doamne fereste sa se intoarca toti tiganii, prostituatele si hotii romani plecati pe dincolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai tineti minte Casa Loco?

      "Taranii au acum miliarde de tractoare!
      Homarii, Caviarul...se gasesc pe garduri
      Orice roman are 3000 de lei pe carduri!"

      ....

      Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru astazi,cursurile
      de referinta pentru principalele valute:
      1 Leu = 816 Dolari
      1 Leu = 998 Euro
      10 Lei =26.613 Lire Sterline



      Cam pe atunci se vor intoarce toti acasa :)

      Ștergere
  3. Adevarul e ca tiganii au ceva respingator... si ma refer aici mai ales la atitudinea lor. Insa cred ca intr-o oarecare masura sunt asa si datorita atitudinii noastre.
    Fac parte din categoria restransa a mamelor care isi lasa copilul sa se joace cu copii tigani... Insa trebuie sa recunosc ca uneori, cand mi se pare ca lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie, il retrag cat pot de discret. Sper ca intr-o zi copilul meu sa decida singur ce atitudine va avea fata de tigani.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile nepotrivite ca limbaj vor fi considerate SPAM chiar daca ofera informatii interesante!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...